Barman Allan Brown: cocktailkoning van Mad Mick’s Breakaway Café

24 mei 2018

Barman Allan Brown: cocktailkoning van Mad Mick’s Breakaway Café

(Bron: https://indebuurt.nl/rotterdam/barman-van-de-week/barman-allan-brown-cocktailkoning-van-mad-micks-breakaway-caf~50663/)

Wie is de leukste barman of -vrouw van Rotterdam? Tip je favoriet! Elke week schotelen we je een kandidaat voor. Na 12 keer kiezen jullie welke barre man of vrouw de beker verdient. Kandidaat nummer vier is Allan Brown (29) van Mad Mick’s Breakaway Café. Een naam die op zich al alle potentie heeft om deze competitie te winnen, en na een avondje genieten van zijn goede lach, verhalen en cocktails kijken we niet gek op als-ie de winst ook gewoon pakt.

Laatst won Allan Brown een grote cocktailwedstrijd van Hooghoudt Jenever. Op 18 juni lanceert hij, samen met de andere twee winnaars, een eigen jenever die geschonken zal worden in cocktailbars door het hele land. Maar het begon allemaal op Aruba; daar werd hij geboren. Op z’n negentiende kwam hij, tijdens zomercarnaval, via Centraal Station Rotterdam binnen met als doel: studeren.

Te vrouwelijk

“De Breakaway was het eerste café dat ik zag. Ik bestelde een biertje en vond het er meteen leuk.” Iedere zondag ging hij er naar de cocktailavond en praatte hij veel met de mensen achter de bar. “Op Aruba drink je alleen bier. Of rum-cola. Of als je een beetje geld hebt: whiskey-cola. Ik vond cocktails te vrouwelijk. Bij Breakaway kreeg ik daar een ander perspectief op: door flair – het gooien van flessen – en de kennis die ik zag over het bij elkaar brengen van smaken om iets unieks te creëren.” Hij raakte gefascineerd door cocktails en is er nu fulltime mee bezig. “Het is een soort ongetemde passie.”

Cocktailacademie

Overal waar hij kwam met zijn cocktaildroom, werd hij doorverwezen naar Breakaway Café. Dáár leren ze je echt goed cocktails maken. “Het is een soort academie. Van de honderd cocktails op de kaart moet je bij je eerste toets 90% weten: recepturen, glaswerk, garnering…” Na die eerste toets begint de training, die bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Een onderdeel daarvan is vrij leren schenken: “Je moet leren aanvoelen hoeveel een ounce is.” Als je ook dan weer de 90% hebt gehaald beginnen de ‘flight simulations’: collega’s aan de bar die het je lastig maken met de gekste bestellingen. Supertrots laat Allan de foto zien van het certificaat dat hij uiteindelijk haalde:

Allan Brown Cocktails

Research & development op vakantie

Zelf houdt hij vooral van de ‘classics’: een margarita, een old fashioned… Het liefst een beetje fris en fruitig, en op basis van rum; tikicocktails. Maar het moet wel passen bij de tijd van het jaar. Hij test zelf ook heel wat uit. ‘Research & development‘ noemt hij dat. Ook een vakantie begint altijd met een onderzoek naar de beste cocktailbars. Zo stuitte hij laatst op een cocktailbar in Londen met een wachtlijst van twee maanden. Dat ziet-ie niet zo snel gebeuren bij de Breakaway, en daar is hij blij om.”De Breakaway is toch een soort buurtcafé: hier kan je lekker chillen, lekker jezelf zijn.”

Nog één keertje naar de Breakaway

Allan heeft een duidelijk beeld over wat een barman goed maakt: “Ten eerste moeten je productkennis en technieken goed zijn. Je moet weten wat waarbij past. Ten tweede moet je snel kunnen zijn. Maar het belangrijkste is toch wel dat je gezellig bent. Ik wil altijd weten waarom mensen hier zijn. Hebben ze wat te vieren? Gewoon een goede dag? Of juist een slechte?” Elke dag gebeurt er wel iets bijzonders, maar één voorval blijft hem altijd bij. “Een keertje kwam hier een meneer die net had gehoord dat hij binnenkort ging overlijden. Hij wilde nog één keer naar de Breakaway. Toen ben ik wel even naar mijn manager gegaan: dit is er aan de hand, hoe ga ik dit aanpakken? We hebben het toen extra leuk voor hem gemaakt, met drankjes van het huis en speciale cocktails.”

De befaamde bar-run

Een hoogtepunt zijn de verjaardagen. “De mensen hier worden je familie. Ze zijn er met je mooie en minder mooie dagen. We chillen zelfs met elkaar op vrije dagen. Ik heb dat ergens anders nooit zo meegemaakt als hier. Werk hier is niet iets dat je doet ‘on the side’ – het is een lifestyle.” En als je jarig bent, dan is er de befaamde ‘bar-run’: binnen dertig seconden over de bar heen rennen, en op iedere hoek een sterk shotje nemen dat daar door collega’s is klaargezet.

Allan’s cocktailworkshop

De kans dat je Allan Brown spot is groot: vier dagen per week staat-ie achter de Breakaway-bar, sowieso altijd op vrijdag en zaterdag. Hij nodigt je van harte uit om een keer langs te komen. Want: “Erover lezen is één ding, maar je moet het eigenlijk zelf proeven.” Liever zelf cocktails leren shaken? Allan geeft ook cocktailworkshops bij Mad Mick’s Breakaway Café! Wij leerden ons eigen “Cucumber Thingy” maken. Het perfecte katerdrankje, volgens Allan’s collega. We kunnen je verzekeren: het was een succes. Sterker nog: we kunnen er wel weer een gebruiken…